Sedumdaken, nagenoeg de populairste groendaken

Groendaken komen tegenwoordig voor in tal van verschillende vormen. Eén van de opties waarvoor je kan kiezen zijn zogenaamde sedumdaken. Het gaat hierbij om daken die bestaan uit sedumplanten. Niet zelden wordt er hierbij gebruik gemaakt van speciale cassettes of ondiepe plantenbakken. Voor sedumplanten geldt niet alleen dat ze er bekend om staan over een mooie uitstraling te beschikken, daarenboven is het ook nog eens zo dat ze over een zeer stevig karakter beschikken. Ze zijn dan ook bijna niet klein te krijgen. Het spreekt voor zich dat dit een zeer belangrijk voordeel is voor planten die boven op het dak van een woning worden geplaatst. 

Hoe kan je sedumdaken realiseren?

Voor sedumdaken geldt dat ze realiseerbaar zijn op tal van verschillende manieren. Dit gezegd hebbende zal je in de praktijk tot de vaststelling komen dat er vandaag de dag zeer vaak voor wordt gekozen om gebruik te maken van ondiepe plantenbakken. Voor dergelijke cassettes geldt dat ze ontzettend populair zijn geworden omwille van verschillende redenen. Denk hierbij aan de volgende:

  • Ze zijn ook te plaatsen op een dak welke beschikt over een mindere draagkracht; 
  • Je kan eigenlijk vanaf de eerste minuut genieten van een prachtig groen dak; 
  • Ze zijn vrij voordelig te realiseren en dat komt de prijs van je groendak ten goede;

Omwille van de ijzersterke eigenschappen waar sedumdaken over beschikken zal jet tot de vaststelling komen dat ze niet alleen voor de korte, maar ook voor de lange termijn een niet onbelangrijke meerwaarde kunnen betekenen voor je woning. Wanneer je een bepaalde meerwaarde wenst te creëren voor het dak van je huis is dit dan ook zeker interessant. 

Sedumdaken zijn niet alleen maar interessant voor jezelf 

Het spreekt voor zich dat sedumdaken in de praktijk best een aantal interessante voordelen met zich meebrengen voor de mensen die eigenaar zijn van de woning waar het sedumdak op wordt gerealiseerd. Dat is echter niet alles. Er kan dan ook absoluut met recht en rede worden gesteld dat er ook voor de omgeving een reeks van niet onbelangrijke voordelen worden gecreëerd. Zo is het bijvoorbeeld zo dat een sedumdak mee kan helpen om het neervallende hemelwater te absorberen. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het immers eveneens zo dat ze kan helpen bij het reduceren van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Als klap op de vuurpijl helpt ze tevens om CO2 om te zetten in zuurstof. In ieder geval, de keuze voor de realisatie van een groen dak komt dus duidelijk niet alleen jezelf, maar zeker ook je omgeving ten goede. 

Conclusie; een dak met sedumplanten is het overwegen waard

Door de jaren heen is de populariteit van sedumdaken eigenlijk alleen maar in rechte lijn naar omhoog gegaan. Dat hoeft in het geheel niet te verbazen ook. Zowel de uitstraling van dergelijke daken als de praktische eigenschappen waarover ze beschikken zijn immers ontzettend interessant. Bovendien is het in vergelijking met een traditioneel groendak eveneens zo dat een sedumdak beschikt over een voordeliger prijskaartje. Hoe dan ook, wil jij ook graag een klein groen paradijsje creëren op het dak van je huis? Dan is het zonder meer een interessante keuze om de realisatie van een groendak met behulp van sedumplanten te overwegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *