Kruipruimte isolatie kun je op twee manieren realiseren

Het isoleren van je kruipruimte kan een kostenbesparing opleveren van 10% tot 15% op jouw energiekosten. De hoge energieprijzen op dit moment maakt een besparing geen overbodige luxe. Naast de energiekosten zal je ook een warme vloer hebben, waardoor je minder snel sloffen aan hoeft te trekken. Een kruipruimte isolatie kan je op twee verschillende manieren doen: bodemisolatie of een vloerisolatie. 

Wat is een kruipruimte? 

Een ander woord voor kruipruimte is een kruipkelder en daarmee wordt de ruimte tussen de bodem en de begane grond bedoeld. Hoe hoog de kruipkelder is, is per woning en per bouwjaar verschillend. Er zijn kruipruimtes van maar 30 centimeter hoogte, maar ze kunnen ook een meter hoog zijn. 

Het doel van een kruipruimte is te zorgen dat het vocht en de kou uit de bodem niet direct de vloer van de woning in trekt. Doordat er lucht zit tussen de bodem en de vloer kan het vocht niet doortrekken. Aan de zijkanten van een woning zitten altijd ventilatiegaten waarmee het vocht wat kan worden verdampt door natuurlijke beluchting. 

Een ander doel van de kruipruimte is voor het wegwerken van de leidingen voor je gas, water en elektriciteit. Op deze manier hoeven die niet door de vloer te lopen en kun je ze ook makkelijker vervangen. 

De methoden om kruipruimte isolatie toe te passen

Er zijn twee mogelijkheden om de kruipruimte isolatie toe te passen: vloerisolatie en bodemisolatie. Beiden hebben ze hun voor- en nadelen. De keuze is vooral afhankelijk van het budget en de mogelijkheden die de kruipruimte biedt. 

Bodemisolatie

De beste methode voor een kruipruimte die te weinig mogelijkheden heeft is bodemisolatie. Om deze kruipruimte isolatie te realiseren heb je ongeveer 30 centimeter ruimte nodig. Veelal worden er EPS-parels of isolatieschelpen gebruikt. Deze twee typen isolatie zijn namelijk bestand tegen het vocht wat in een kruipruimte kan ontstaan. Zo kan het zijn dat er grondwater in de ruimte komt te staan en deze twee type materialen blijven hun werking dan goed doen. 

Vloerisolatie

Is de kruipruimte beter toegankelijk en heb je minimaal 45 centimeter ruimte om isolatiemateriaal aan te brengen? Dan kun je de kruipruimte isolatie realiseren met een vloerisolatie. Voor deze methode worden isolatieplaten of isolatiedekens gebruikt, waar ook een dampscherm aan is toegevoegd. Dit dampscherm zorgt ervoor dat er alsnog geen optrekkend vocht in de vloer kan komen, ondanks dat de luchtruimte kleiner wordt. 

Een vloerisolatie wordt meestal als de meest goedkope methode gezien, maar hiervoor is wel echt voldoende ruimte nodig omdat je anders alsnog last kan krijgen van optrekkend vocht als het grondwater bijvoorbeeld te hoog komt te staan. 

Als je een kruipruimte isolatie gaat realiseren heb je dus twee manieren. De keuze is afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte in combinatie met jouw budget. Welke van de twee isolatiemethoden je kiest, beiden zullen ze een voordeel opleveren doordat je minder energie hoeft te verstoken. Bij bodemisolatie zal je een iets minder hoog rendement hebben ten opzichte van de vloerisolatie, maar alsnog bespaar je ook dan op je energiekosten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *